no dobra to już właściwie wszystko wiem- drzwi do wyciszenia dystanse powe i jeszcze jakieś głośniki ODSEPAROWANE (tego też się tu dowiedziałem co to jest ops: :lol: ) muszę wybrać :roll:
Siemka.. Ojciec do mnie przed chwilą dzwonił że Octa straciła wigor w trasie. Max 110-120km/h nie chce jechac wiecej. Silnik 1.9TDi ALH, przebieg lekko ponad 70kkm. Nie wiem jak szukać info na ten temat w szukajce. Podpowiedziałem mu tylko żeby sie zatrzymal zgasil motorownie odpalil jeszcze raz i auto smiga po tym jak nowe. Jeśli są na to odpowiedzi w szukajce to podrzuccie link a to dajcie do kosza.
Qulek, wpisz w szukajce: notlauf, zapieczone kierownice
w skrócie:
auto wpada w tryb serwisowy bo najprawdopodobniej przeładowuje.
najczęstsze przyczyny to:
- padł zawór n75
- zapiekają się kierownice w turbinie (najczęściej odcina przy ok 3000 obr).
ja taki temat przerabiałem u siebie. turbina poszla do regeneracji bo zapiekały się kierowniczki (koszt ok 500zl). auto smiga jak nowe.
Qulek, podłącz vaga. przejedź się autem, kręć ponad 3000 az wpadnie w tryb awaryjny i odczytaj błedy które wysypie
Qulek, spoko. na początek sprawdz N75, powinien charakterystycznie cykać. mniejszy koszt bo nowy ok 150 zl, niż regeneracja turbo. wymiana 10 min odłączenie 3 wężyków. najlepiej podmienić u kogoś ze znajomych co ma sprawny i się przejechać.
Ogolnie to wiesz.. pierwszy raz to sie zdazylo.. i do tego jeszcze nie ja jechalem tylko ojciec w trasie jest i dzwonil ze mu mula zalapala octa.. jutro podepniemy gdzies vaga i sie looknie co w skodzie piszczy :wink:
U mnie przewody były nie szczelne i były sprawcą całego zamieszania, także proponuje sprawdzić na sam początek szczelność tych przewodów do zaworków i turbinki.
Mmiałem to samo i stawiam na kierownice w turbo, wymieniłem turbosprężarke i wszystko wróciło do normy. Jest również możliwe że przepływomierz ale to zdiagnozują ci vagiem, kiedy wymieniałeś filtr powietrza?
Auto podpiete dzis pod kompa w ASO (tatus ma zawsze racje.. chyba ze nie ma racji patrz punkt pierwszy) nie wykazało błędów żadnych.. Musze kogos w kielcach z vagiem złapać..
Z tego co mi mówił rodziciel to na zasadzie.. wjechał podpieli kompa .. błędów nie ma.. dowidzenia.. wiec ogolnie to szukam kogos z Vagiem w kielcach. Narazie auto smiga nie ma zadnych problemów..
Z tego co mi mówił rodziciel to na zasadzie.. wjechał podpieli kompa .. błędów nie ma.
mialem tak samo przy zgaszonym silniku, dopiero zaczelo sypac bledami przeladowania na tescie dynamicznym...
(podpiety VAG, 3ci bieg, i rozpedzanie od 1,5tys obr do 4,5tys) oczywiscie notlauf + kapput
pomoglo przeczyszczenie kierownic..
jakbys byl kiedys przejazdem w okolicach wawy to polecam pewnego mechanika ktory jest w podpisie co drugiej osoby na OCP
President Johnny II + President Florida/ ML-145
O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport
żeby nie powielać tematu podepnę się pod temat Qulek'a. Mam w aucie podobne objawy i teraz pytanie - słyszę raz, że przepływomierz, a innym razem n75 Skąd te różnice?? Auto jedzie max 140 km/h, dodatkowo wolniej się zbiera, wyczuwalny jest spadek mocy. Czy zarówno w przypadku przepływki i n75 diagnoza VAG'iem coś może pokazać?? Jeszcze jedno pytanko - czy obie te rzeczy jestem w stanie sam sobie wymienić?? N75 jest z tego co mi się wydaje umiejscowiony kilka cm pod podszybiem, a przepływomierz??
Znalazłem coś takiego. Kupowiał może ktoś coś u tego Allegrowicza??
Dobra. Wiem ze u mnie kierownice turbiny -no to do kogo na czyszczonko w Wawie? Dajcie jakis namiar na jakiegoś mechanika sprawdzonego w likwidacji w/w zagadnienia.
Pozdr.WM
Komentarz